21.1.08

Een stroomstoring hacken

Vind je dat het hacken van de OV-chipkaart een vervelende impact heeft? Denk dan eens aan de gevolgen van een hack van de energievoorziening. Een stel slimme hackers die verdeelstations afschakelen, energiecentrales uitzetten en zo complete steden in het donker zetten. Ondenkbaar…? Het zou wel eens realiteit kunnen zijn.

Vorige week heeft een medewerker van de Central Intelligence Agency (CIA) tijdens een congres van beveiligingsexperts onthuld dat er in de afgelopen periode hacks zijn geweest die stroomstoringen hebben veroorzaakt. Voor het gemak hield de beste CIA man het publiek voor dat het ging om de energievoorziening van steden buiten de Verenigde Staten - en was het de hackers te doen om geld af te persen. Niet om terreur.

Waarheid, of een broodje aap? Feit is dat in hoog tempo steeds meer apparatuur in onze energienetten op afstand afleesbaar èn bestuurbaar is. Dan is het inderdaad een kwestie van tijd voor iemand een keer door een beveiliging heenprikt. En er straks misschien hele steden in het donker zitten. Maar niet in Nederland, want volgens de Nederlandse netbeheerders hebben de Nederlandse netten geen directe koppeling met internet.