24.7.07

Fataal vliegeren


Een middagje vliegeren met de dood bekopen? Via een advertentiecampagne probeert Essent Netwerk je bewust te maken van de risico's. Via kranten waarschuwen ze vliegeraars, zeilers en vissers om met hun spullen ver uit de buurt van hoogspanningsleidingen en masten te blijven.

Op zo'n kabel zit zomaar 380.000 Volt. Je hoeft de leiding niet eens aan te raken om geëlektrocuteerd te worden. In de buurt komen met je vlieger, hengel of mast kan al voldoende zijn om fataal af te lopen.

Natuurlijk is het Essent niet alleen te doen om je in leven te houden. Als het ergens mis gaat in het net, heeft dat ook grote gevolgen voor de stroomvoorziening. Komt je vlieger tegen zo'n mast, dan gaat niet alleen bij jou het licht uit.

Duurzaam rijden op ethanol


Is bio-ethanol dan de oplossing voor de slurpende Amerikaanse auto's? De Amerikanen hebben daartoe een pact gesloten met Brazilië. De inzet is een nieuwe generatie biobrandstoffen waarvan veel wordt verwacht: uit cellulose gewonnen ethanol.

Bij dit proces kan het complete gewas, inclusief het onkruid dat bij de groei ontstaat, worden gebruikt als brandstof. Technologisch zijn er nog horden te nemen. Brazilië, ruim voorzien van grond om het gewas te verbouwen, verzekert zich alvast van een prima afzetmarkt in de Verenigde Staten.

Addertje onder het gras? Het land dat wordt gebruikt voor de productie van brandstoffen, is niet meer beschikbaar voor de productie van voedsel. De spanning tussen food, non-food en feed neemt toe. Duurzaam is nu eenmaal niet de oplossing voor alle problemen.

17.7.07

Fataal onweer?


Te weinig energie geeft problemen. Teveel energie ook. De afgelopen dagen is het vaak raak. Letterlijk. De ene onweersbui na de andere trekt over Nederland. Zit je dan ongestoord naar je breedbeeld lcd-scherm te kijken, met de pc aan op de achtergrond? Dan hoop ik dat je een flinke bliksem/overspanningsbeveiliging in huis hebt, die je dure spullen beschermt tegen blikseminslag in de buurt. Verdenk niet alleen de electriciteitskabels, maar ook telefoonsnoer en netwerk.

11.7.07

Stuwmeer in zee


Een flinke buffer energie, net voor de kust. Op basis van een meer dan twintig jaar oud idee, bekend als plan Lievense, krijgt dit plan van adviesbureau KEMA ineens veel bijval. Het lijkt ook alleen maar voordelen te bieden. Een flinke injectie voor de werkgelegenheid; een betere benutting van de huidige energiecentrales; een buffer om pieken in de wind- en zonne-energie op te vangen. En het zou nog een mooie bescherming van de kust zijn ook. Wat wil een mens nog meer?

Het idee is eenvoudig uit te leggen. Maak een enorm diep bassin op zee en pomp daar, in daluren, het water uit met overtollige of goedkope energie. Tijdens piektijden laat je het bassin weer volstromen, waardoor het water via turbines electriciteit opwekt, dat via een dikke kabel naar het vaste land wordt vervoerd. In de Ardennen wordt een vergelijkbaar systeem al toegepast, met uitstekende rendementen.

Conventionele centrales worden nu nog afgeschakeld in periodes dat er weinig vraag is naar electriciteit. Dat is een zeer onrendabel proces. Door ook in daluren die centrales op normaal niveau door te laten draaien, en een nuttige toepassing te hebben voor die energie, wordt het hele proces efficiënter. Waardoor er minder nieuwe centrales gebouwd hoeven te worden voor hetzelfde niveau van prestatie.

Bovendien een uitstekende toeristische attractie èn het zet Nederland weer opnieuw de kaart als waterridders.