11.7.07

Stuwmeer in zee


Een flinke buffer energie, net voor de kust. Op basis van een meer dan twintig jaar oud idee, bekend als plan Lievense, krijgt dit plan van adviesbureau KEMA ineens veel bijval. Het lijkt ook alleen maar voordelen te bieden. Een flinke injectie voor de werkgelegenheid; een betere benutting van de huidige energiecentrales; een buffer om pieken in de wind- en zonne-energie op te vangen. En het zou nog een mooie bescherming van de kust zijn ook. Wat wil een mens nog meer?

Het idee is eenvoudig uit te leggen. Maak een enorm diep bassin op zee en pomp daar, in daluren, het water uit met overtollige of goedkope energie. Tijdens piektijden laat je het bassin weer volstromen, waardoor het water via turbines electriciteit opwekt, dat via een dikke kabel naar het vaste land wordt vervoerd. In de Ardennen wordt een vergelijkbaar systeem al toegepast, met uitstekende rendementen.

Conventionele centrales worden nu nog afgeschakeld in periodes dat er weinig vraag is naar electriciteit. Dat is een zeer onrendabel proces. Door ook in daluren die centrales op normaal niveau door te laten draaien, en een nuttige toepassing te hebben voor die energie, wordt het hele proces efficiënter. Waardoor er minder nieuwe centrales gebouwd hoeven te worden voor hetzelfde niveau van prestatie.

Bovendien een uitstekende toeristische attractie èn het zet Nederland weer opnieuw de kaart als waterridders.

1 opmerking:

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.