Backup voor windstille dagen
De Nederlandse energiemaatschappijen Essent en Nuon èn het Duitse EON Wasserkraft willen in Limburg een ondergrondse energieopslag aanleggen. De bedrijven hebben dat in een brief aan de ministers van VROM en Economische Zaken laten weten. Van Royal Haskoning komen de knappe koppen die de plannen hebben uitgewerkt.
De energiereuzen zijn van plan om in het zuiden van Limburg een bovengronds meer te verbinden met een ondergronds bassin. Met een pompaccumulatiecentrale (Opac) wordt, aangedreven door windenergie, water uit grote diepte omhoog gepompt. De wind die dit mogelijk maakt, wordt natuurlijk gratis toegeleverd. Zodra het weer windstil is, laten ze dat water weer van het meer naar beneden stromen, langs een generator. Zo wekt het elektriciteit op. En behoorlijk wat werk, dat zeer welkom is in dit deel van Nederland.
Schommelingen
Dit systeem moet de klappen opvangen die het elektriciteitsnet krijgt van windturbines, die afhankelijk van de wind ineens veel of weinig energie leveren. Of helemaal niets, zodra de wind wegvalt. Voor de energiezekerheid is dat laatste een beroerde situatie. Vandaar dat er op dit moment volop gespeurd wordt naar manieren van tijdelijke opslag van energie.
Volgens de plannen kan dit systeem 1400 megawatt stroom opwekken, voldoende voor 1,5 miljoen huishoudens. De hele installatie kost ongeveer 1,6 miljard euro. Door deze slimme aanpak sparen de betrokken bedrijven gelukkig wel een extra elektriciteitscentrale uit die anders nodig was om ook op windstille dagen de energiezekerheid te garanderen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten