8.5.07

Top over energiezekerheid in Parijs


Op 14 mei a.s. wordt het Ministeriële Governing Board van het International Energy Agency (IEA) in Parijs gehouden. Namens Nederland zal minister Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken deelnemen. Naast Nederland zijn nog 25 andere landen vertegenwoordigd.

Het IEA is dé organisatie van geïndustrialiseerde energieconsumerende landen. De Ministeriële Governing Board, die eens per twee jaar bijeenkomt, is de belangrijkste politieke bijeenkomst van energieverbruikende landen. Hier wordt de actuele situatie ten aanzien van de energievoorziening tussen ministers besproken en krijgt het IEA aanwijzingen ten aanzien van de te voeren strategie.

Tijdens de bijeenkomst op 14 en 15 mei staat de veilige energievoorziening centraal. Daarbij gaat het om leveringszekerheid op korte termijn in relatie tot geopolitieke risico’s in het Midden-Oosten en Latijns Amerika. Dit zowel voor olie als gas. Ook de verbetering van de energieleveringszekerheid op de lange termijn wordt besproken. Met thema's als: wat te doen aan energiebesparing en diversificatie van energiebronnen? Speciale gast is de Russische minister van Industrie en Energie, Viktor Khristenko.