Golfslagstroom
Ga bij mooi weer een dagje naar het strand en besef hoeveel energie er zit in de golfslag van de zee. Stel je dan eens voor hoe dat is bij ruw weer. Als we die energie nu eens te pakken kregen?
Op verschillende plaatsen ter wereld wordt hieraan gewerkt. Er zijn plannen om een 20 Megawatt centrale te bouwen voor de kust van Zuid-Afrika, die stroom gaat opwekken door golfslag. Ook dichter bij huis wordt hiermee geƫxperimenteerd. In Wales is al in kaart gebracht wat de milieueffecten zijn van zo'n centrale. En voor de kust van Cornwall, in het Britse zuidwesten, gaan ze een 15 kilometer lange hoogspanningsleiding in zee leggen, naar een punt waar innovatieve bedrijven hun golfkracht-centrales en getijden-generators kunnen bouwen.
Tijdelijke opslag
Flinke investeringen in installaties, maar de brandstof voor die centrales is gratis, behoorlijk duurzaam en redelijk voorspelbaar in capaciteit. Op papier zien de plannen er prima uit. Nu moet de praktijk duidelijk maken of het ook echt een zinvolle bijdrage is in de energievoorziening.
Volgens de plannen gaan dergelijke centrales flinke pieken en dalen laten zien in de productie. Dat heeft invloed op de betrouwbare energievoorziening. De oplossing? Tijdelijke opslag van de opgewekte energie. De Engelse stem hiervoor is Energy Storing, dat voor Nederlanders een komische dubbele bodem heeft. Hoe slaan we die energie tijdelijk op? Daarover verschillen de visies. Het kan in gigantische batterijen, door het om te zetten in waterstof of door water naar hoger gelegen reservoirs te pompen. Zodat het weer stroom oplevert zodra de sluizen open gaan.