2.5.07

Zijn nieuwe centrales de oplossing?


Om de stijgende vraag naar energie bij te kunnen benen, zijn energiebedrijven nogal wat van plan. De komende jaren willen ze flink wat centrales bijbouwen. Geen kernenergiecentrales, want daar is de Nederlandse regering nog even geen voorstander van. Dus worden het kolengestookte. En juist die elektriciteitscentrales behoren tot de grootste uitstoters van CO2.

Als alle plannen worden uitgevoerd, neemt het aantal grote centrales in Nederland met een kwart toe. Zeker vier nieuwe centrales zullen op kolen gaan draaien, wat extra veel CO2 oplevert, vergeleken met gas. „Eén kolencentrale stoot net zo veel CO2 uit als twee miljoen auto’s. Als je twee kolencentrales neerzet is je hele klimaatbeleid weg”, zegt Wit van de Stichting Natuur en Milieu.

De energiebedrijven denken dit probleem met nieuwe technologie te omzeilen. De bedoeling is om de CO2 ondergronds op te slaan. Deze technologie wordt ook gebruikt bij de nieuw te bouwen kolencentrale van Nuon in de Eemshaven. Critici stellen dat die technologie zich nog niet bewezen heeft. Volgens adviesbureau McKinsey is de methode ook relatief duur.