18.4.07

Draadloos stroom


Onder begeleiding van Nyenrode professor Henry Robben hebben we vorige week gewerkt met het Business Roadmapping model. Als case namen we draadloze stroom.

Het lijkt ons ideaal om nooit meer de lader van je gsm te zoeken, omdat het ding vanzelf oplaadt. Voor dergelijke lage vermogens is de techniek al min of meer beschikbaar. Het Amerikaanse bedrijf Powercast heeft recent een lader ontwikkeld waarbij je geen snoer meer hebt tussen stopcontact en je telefoon. Radiogolven worden omgezet in electriciteit. Philips heeft met die techniek al een led-lamp ontwikkeld.

Echt interessant wordt het als je apparaten tot 1000 Watt kunt laten werken op draadloze stroom. Dan zet je de meeste apparaten thuis gewoon ergens neer, zonder dat je je druk hoeft te maken over verlengsnoeren. Voor onze Roadmap, de gedroomde situatie in de nabije toekomst en de weg erheen, gebruikten we o.a. de analogie met draadloos internet. Een paar jaar geleden kon je daar op een slakkengangetje informatie over versturen. Nu is draadloos breedband niet meer weg te denken. De energie voor 1000 Watt draadloos verschepen lijkt nu nog zelfmoord. Dat leek een retourtripje naar de maan ook toen John F. Kennedy zich dat voorstelde.

Samen met het Genootschap van de Stichting Marketing en Techniek zijn we hard op weg om Nederlandse bedrijven als wereldspelers op de kaart te zetten in slimme energieconcepten voor de toekomst.