18.4.07

Kiest Europa voor energiezekerheid?


Stel je eens even voor wat er gebeurt als de stroomvoorziening uitvalt. Niet voor een paar minuten of een hele dag, maar wekenlang. Kun je dan nog je werk doen? De accu van je laptop houdt er echt een keer mee op. En denk je dat de melk goed blijft in de supermarkt? Ik vermoed van niet. De westerse economieën komen met een dreun tot stilstand.

Daarom is het meer dan de hoogste tijd dat de Europese Commissie deze week het initiatief lanceert om tot een sterk Europees energiebeleid te komen. We zijn eenvoudigweg veel te afhankelijk van onze energie, terwijl we er veel te weinig grip op hebben. Denk nog maar even terug aan die toestanden in Wit-Rusland. Europa stond erbij en keek erna. Terwijl Europa een sterk machtsblok kan zijn.

Security of Supply
De Europese energiesector moet voor 2009 door de liberalisering van de gas- en elektriciteitsmarkten een betere concurrentiepositie veroveren. Voorgesteld wordt om energieproductie en –distributie duidelijker te scheiden. "Uit een recent onderzoek naar de concurrentie is gebleken dat de status quo niet houdbaar is," zei Barroso.

Mooi aan het nieuwe initiatief is het voorstel van de Commissie om tot een gezamenlijk ''security of supply''-beleid te komen. In het Nederlands heet dat de energieleveringszekerheid. Het plan ziet er goed uit. Nu moet blijken of alle landen beseffen hoe hard het nodig is om samen achter dit beleid te staan.