5.4.07

Toch weer splitsen?

Minister Van der Hoeven
Even leken de zorgen voorbij voor de Nederlandse energiereuzen. Tot vandaag. In volle hevigheid is de storm weer losgebarsten. Minister Van der Hoeven van Economische Zaken vindt dat de Nederlandse energiebedrijven bewust het randje van de wetgeving hebben opgezocht. Ze zet nu weer vaart achter de splitsingswet. Door die splitsing komen de belangrijke distributienetten weer in handen van de overheid. Dit biedt betere garanties voor gelijke toegang tot het Nederlandse energienet. Bovendien houdt de Nederlandse overheid zo een belangrijke vinger in de pap en wordt er niet over het Nederlandse net beslist door een stel buitenlandse aandeelhouders. Valt iets voor te zeggen.

Ook moet splitsing voorkomen dat Nederlandse energiebedrijven, met hun Nederlandse energienet als onderpand, zich in buitenlandse avonturen storten. En dat is wel een beetje zuur voor die ondernemers, die zien dat hun buitenlandse collegae er wel mee wegkomen.

Essent en Nuon stellen dat ze keiharde garanties kunnen geven voor onafhankelijk netbeheer - maar dat is vooralsnog niet aan de minister besteed. Ook bij het Zweeuwse Delta, op overnamepad in Belgiƫ, vinden ze het nieuwe rumoer gebaseerd op indianenverhalen in plaats van de feiten. Aldus het Financieel Dagblad.