11.4.07

Slimme meter helpt


Ze duren al jaren, de discussies over slimme meters in het energienet. Maar als ik in de meterkast kijk, zie ik weinig intelligentie terug. Terwijl bewezen is dat feedback werkt, zelfs op de ouderwetse manier. Als je de jaarafrekening ziet van je energieverbruik, sta je toch even stil bij de besparingsmogelijkheden. Een slimme meter maakt het mogelijk je daar voortdurend bewust van te zijn, omdat je beter toegang hebt tot die informatie. En dat helpt niet alleen in de besparing, maar ook in de energiezekerheid.

Door de informatie van de energiemeters te koppelen, kun je informatie over energiegebruik in jouw wijk ook handig terugkoppelen. Als je ziet dat de totale energiebehoefte nu even heel hoog is, kun je er voor kiezen om die wasmachine nog maar even niet te laten draaien. Of mooier nog: laat je die slimme meter beslissen om nog even te wachten met dat wasje tot een gunstiger tijdstip.

Natuurlijk werkt die signalering ook om ellende te voorkomen. Staat er ergens een apparaat enorm energie te verspillen omdat het kapot aan het gaan is, is het fijn als je daar even op wordt geattendeerd. Want zeg nu zelf: 't is toch niet verkeerd als je een sms'je krijgt dat je waterverbruik ineens raar toeneemt, terwijl je niet eens thuis bent? Als je het niet vertrouwt, laat je de slimme meter gewoon even de kraan dichtdraaien. Zodat je huis niet blank staat door een gesprongen leiding. Nu kleine zakcomputers al een enorme rekenkracht hebben, is het de hoogste tijd om daarmee een beetje intelligentie toe te voegen aan de energievoorziening.